7 Κοινά Προβλήματα Σπονδυλικής Στήλης Επεξήγηση

0
7 Κοινά Προβλήματα Σπονδυλικής Στήλης Επεξήγηση

Η σπονδυλική μας στήλη περιέχει μερικά από τα πιο σημαντικά οστά του σώματός μας. Χωρίς τη σπονδυλική μας στήλη, δεν θα μπορούσαμε να σταθούμε όρθιοι. Η σπονδυλική στήλη προστατεύει επίσης τον νωτιαίο μυελό μας – ένα κεντρικό νευρικό σύμπλεγμα από το οποίο συνδέεται κάθε άλλο νεύρο στο σώμα σας.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα στη σπονδυλική στήλη που μπορεί να αναπτυχθούν σε όλη μας τη ζωή. Παρακάτω εξηγούνται μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων και των επιλογών θεραπείας τους.

Γλιστρημένος δίσκος

Η σπονδυλική μας στήλη αποτελείται από πολλά μικρά οστά που ονομάζονται σπόνδυλοι. Ανάμεσα σε κάθε κόκαλο υπάρχει ένα σαρκώδες μαξιλάρι γνωστό ως δίσκος που βοηθά στην αποφυγή τριβής των σπονδύλων μας μεταξύ τους.

Μερικές φορές αυτοί οι δίσκοι μπορεί να σχιστούν ή να σπάσουν. Αυτό αναγκάζει τους σπόνδυλους να τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας άβολα μυρμήγκιασμα ή πόνους στον πυροβολισμό που μπορεί να τρέξουν στα χέρια ή στα πόδια μας. Η λανθασμένη φόρμα κατά την ανύψωση, το υπερβολικό βάρος και η πολύ σκληρή άσκηση είναι πράγματα που μπορεί να οδηγήσουν σε ολίσθηση των δίσκων.

Η παραμονή ενεργού και η λήψη παυσίπονων χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου από έναν δίσκο που γλίστρησε. Η χειρουργική επέμβαση ή η συνταγογράφηση φαρμάκων μπορεί να μην είναι απαραίτητη, αλλά θα μπορούσε να αξίζει να εξεταστεί εάν ο πόνος είναι έντονος.

Οστεοαρθρίτιδα

Μαζί με τους δίσκους, υπάρχει επιπλέον ολισθηρός χόνδρος μεταξύ των σπονδύλων μας που εμποδίζει αυτά τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους. Με την πάροδο του χρόνου αυτός ο χόνδρος μπορεί να φθαρεί. Αυτό είναι γνωστό ως οστεοαρθρίτιδα.

Μια αίσθηση ακαμψίας ή μια αίσθηση τριξίματος καθώς μετακινείτε την πλάτη σας μπορεί να είναι σημάδι ότι έχετε οστεοαρθρίτιδα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αναπτυχθεί φυσικά με την ηλικία. Όσοι είναι υπέρβαροι ή έχουν οικογενειακό ιστορικό αρθρίτιδας κινδυνεύουν περισσότερο.

Η οστεοαρθρίτιδα δυστυχώς δεν μπορεί να θεραπευτεί, ωστόσο υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τον πόνο και να τον κάνετε πιο διαχειρίσιμο. Η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος, η παρακολούθηση της πρόσληψης αλκοόλ και τρώγοντας τις σωστές τροφές όλα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φλεγμονής.

Όγκος σπονδυλικής στήλης

Είναι πιθανό να αναπτυχθούν αυξήσεις μέσα ή γύρω από τη σπονδυλική στήλη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη, δυσκολία στο περπάτημα ή ακόμα και απώλεια της λειτουργίας του εντέρου/ της κύστης.

Η αιτία των όγκων της σπονδυλικής στήλης είναι άγνωστη. Η έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες θα μπορούσε ενδεχομένως να σας θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Είναι σημαντικό οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης να μειωθούν ή να αφαιρεθούν καθώς θα αναπτυχθούν και θα προκαλέσουν μόνο περαιτέρω προβλήματα. Η χημειοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση είναι δύο από τους κύριους τρόπους θεραπείας των όγκων της σπονδυλικής στήλης.

Ισχιαλγία

Ένας πόνος που τρέχει στο ένα πόδι από την πλάτη σας είναι συνήθως σημάδι ισχιαλγίας. Αυτό συμβαίνει όταν το ισχιακό νεύρο στην πλάτη παγιδεύεται ή πιάνεται.

Η ισχιαλγία μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός όγκου στη σπονδυλική στήλη ή ενός δίσκου. Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή που σηκώνουν βαριά αντικείμενα λανθασμένα κινδυνεύουν.

Υπάρχει μια σειρά από διαφορετικά θεραπείες για την ισχιαλγία που κυμαίνονται από φυσικοθεραπεία έως παυσίπονες ενέσεις. Μιλήστε με έναν γιατρό για τις επιλογές σας.

Μαστίγωμα

Το μαστίγιο προκαλείται από μια ξαφνική κίνηση του κεφαλιού μπρος-πίσω. Αυτό καταστρέφει τους μύες και τους συνδέσμους στον αυχένα, οδηγώντας σε πόνο στον αυχένα.

Η πιο κοινή αιτία του μαστιγίου είναι ένα τροχαίο ατύχημα. Ωστόσο, το χτύπημα στο μαστίγιο μπορεί επίσης να εμφανιστεί όταν παίζετε αθλήματα ή χορεύετε – οτιδήποτε περιλαμβάνει απότομη κίνηση του κεφαλιού σας.

Το μαστίγιο μπορεί να φύγει αν ακουμπήσετε το λαιμό σας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αποφυγή δραστηριοτήτων όπως η οδήγηση ή η ενασχόληση με αθλήματα που απαιτούν από εσάς να γυρίσετε γρήγορα το κεφάλι σας.

Σκολίωση

Η μη φυσιολογική συστροφή ή καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης είναι γνωστή ως σκολίωση. Αυτό συνήθως έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα να περπατούν με τον έναν ώμο σηκωμένο και το κεφάλι τους στη μία πλευρά, καθώς και να προκαλούν πόνο και δυσκαμψία.

Η σκολίωση πιστεύεται ότι είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομική, ωστόσο τραυματισμοί ή κακή χειρουργική επέμβαση στην πλάτη μπορεί επίσης να προκαλέσουν την ανάπτυξη αυτής της πάθησης.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης πόνος σκολίωσης. Η θεραπεία της σκολίωσης δεν είναι πάντα δυνατή, ωστόσο η χρήση ενός νάρθηκα μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση αυτής της κατάστασης.

Κύφωση

Η κύφωση είναι μια καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης που κάνει τους ανθρώπους να περπατούν με καμπυλωμένη πλάτη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη και στις ωμοπλάτες.

Η κακή στάση του σώματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της πάθησης. Εάν περπατάτε με σκύψιμο, ίσως θέλετε να σκεφτείτε να το διορθώσετε για να αποτρέψετε την ανάπτυξη κύφωσης αργότερα στη ζωή σας.

Υπάρχουν διαθέσιμες ιατρικές θεραπείες για την κύφωση αλλά δεν είναι δυνατές για όλους. Αξίζει να μιλήσετε με έναν γιατρό για να δείτε τι σας προτείνει.

Schreibe einen Kommentar